Het KletsKwartet is leuk om te spelen en een effectief middel om de spelers met elkaar in gesprek te brengen. Samen naar overeenkomsten zoeken en zo elkaar beter begrijpen en waarderen. Met de inzet van het KletsKwartet vinden mooie, levendige gesprekken plaats waarbij iedereen zich betrokken kan voelen
Een gezellig spel met vragen over gewone, ongewone en bijzondere dagelijkse dingen. Hierdoor zijn alle vragen voor spelers makkelijk te beantwoorden, want het gaat over zaken die elke speler herkent.. Door het KletsKwartet te spelen ontstaat er een ongedwongen sfeer. De spelers voelen zich vrij om te antwoorden en elkaar aan te vullen.
Een echt gesprek hebben lijkt moeilijk. Waar praat je over, wat vertel je, wat laat je zien van je zelf, wat zegt die ander. Hoe verbind jij je met de ander?
Ik, Janine Westerveld, bedenker van het KletsKwartet, begeleid een interculturele ontmoetingsgroep en zag daar hoe moeilijk dat kan zijn. Zo ontstond het idee voor het KletsKwartet. Naar mijn mening kan het makkelijk als we de juiste middelen hebben. Het KletsKwartet is ontwikkeld om spelenderwijs echt in gesprek gaan met elkaar. Het helpt je met de ander te verbinden.
In deze tijd van polarisatie vind ik het een feestje om de overeenkomsten, tussen alle verschillen, te ontdekken met elkaar. Verschillen zijn er overal, kijk bijvoorbeeld naar verschillen tussen gezinnen, stad en platte land, economische situaties en culturen. Aan de hand van de vragen van het KletsKwartet kunnen we naar elkaar luisteren en herkennen. Daardoor ontstaat er meer verbondenheid en is de speler meer gemotiveerd en wordt de kracht van de groep versterkt.
Voor iedereen die elkaar beter wil leren kennen. Iedereen heeft een andere achtergrond, elke gezin een eigen cultuur. Door dit spel kan eenieder ook meer zicht krijgen op de eigen gewoonten en gebruiken. Het is geen wij versus zij spel, het is een samenspel.
Het team gevoel versterken? Komen er nieuwe teamleden bij? Of loopt bijvoorbeeld de communicatie niet lekker? Door het KletsKwartet te spelen komt het gesprek op gang en ontstaat er ruimte voor nieuwe verbinding op basis van herkenning. De spelers spelen op elkaar in bij het beantwoorden van de vragen, stemmen zich meer op elkaar af. Er wordt een basis gelegd voor een meer verbonden samenwerking, wat effect zal hebben op de resultaten.
Een nieuwe groep, of iets nieuws leren, kost moeite en geeft vaak ook enige mate van stress. Stress kan verminderen door de groep meer verbonden te maken. De vragen van het KletsKwartet zijn zo bedacht dat iedereen er over mee kan praten. De vragen komen veelal uit het dagelijks leven en zijn, daardoor voor iedereen te beantwoorden. Door het KletsKwartet te spelen leren de groepsleden elkaar beter kennen en raken zij meer verbonden met elkaar. Dit kan de motivatie om bij de groep te horen of te willen zijn vergroten en het vermindert de stress, makkelijker geleerd kan worden.
Zijn er verschillende culturen aanwezig in de groep, dan er is veel van elkaar te leren, dan zoeken we met het KletsKwartet naar de overeenkomsten. De vragen gaan over alledaagse dingen, over hoe ging dat bij jouw opa en oma? Vroeger of in een ander land? De verschillen weten we wel... maar wat zijn de overeenkomsten? Waar overlappen gebruiken en gewoontes elkaar? En wat is zo´n leuke gewoonte vanuit een andere culturele achtergrond dat we die ook willen gaan gebruiken.
Ook in de eigen omgeving is het KletsKwartet een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Binnen het gezin, de familie of een vriendengroep bijvoorbeeld. Door spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar te delen kunnen de spelers elkaar beter zien en horen en uiteraard van elkaar leren. Voor opgroeiende kinderen is het leuk om zo over de achtergronden van hun familieleden te leren.